Veřejná zakázka: Modernizace přístrojového vybavení seismologické monitorovací sítě Temelín

Informace o veřejné zakázce

fáze zadávacího řízení Zadáno (v archivu)
Zakázka byla zadána.
DBID: 3649
Systémové číslo: P15V00000271
Spisová značka: MU-ZAK/43243/2015/232923/PřF (uzavřeno)
Dle zákona: č. 137/2006 Sb.
Evidenční číslo ve VVZ: 517388
Počátek běhu lhůt: 28.05.2015
Nabídku podat do: 19.06.2015 10:00

Název, druh veřejné zakázky a popis předmětu

  • Název: Modernizace přístrojového vybavení seismologické monitorovací sítě Temelín
  • Druh veřejné zakázky: Dodávky
  • Zakázka je dělena na části (v rámci jednoho zadávacího řízení)

Stručný popis předmětu:
Předmětem plnění této veřejné zakázky je dodávka 6 kusů seismologické aparatury Quanterra Q330S+ a 7 kusů seismometrů Sercel L4C-3D v rozsahu a v souladu se zadávacími podmínkami. Součástí této zakázky je také dodávka výše uvedených přístrojů na místo plnění.

Druh zadávacího řízení, předpokládaná hodnota

  • Druh řízení: jednací řízení bez uveřejnění
    Důvod použití jednacího řízení:
    Modernizace přístrojového vybavení seismologické monitorovací sítě Temelín

    Ústav fyziky Země řeší v současné době řadu důležitých úkolů značného významu, mezi které patří i seismologické monitorování jaderné elektrárny Temelín a Dukovany.

    Seismologickou síť JE Temelín provozuje ÚFZ už od roku 1991 a s výsledky monitorování je průběžně seznamován jak vlastní odběratel prací ČEZ a.s, tak i expertní mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Na jednání expertní mise MAAE v únoru 2003 bylo doporučeno pokračovat v seismologickém monitorování této jaderné elektrárny a provést s ohledem na výsledky monitorování přemístění stanic a modernizaci technického vybavení. Proto ÚFZ vybudoval v letech 2003-2005 v okolí JE Temelín novou seismologickou síť pěti stanic, která má zajišťovat monitorování seismicity v okolí této jaderné elektrárny. Po uvedení do provozu se Ústav fyziky Země dohodl s odběratelem prací ČEZ a.s., že po 10 letech provozu bude provedena opět modernizace přístrojového vybavení těchto stanic. Modernizace přístrojového vybavení této sítě se zároveň stala podmínkou, aby ČEZ a.s. mohl v lokalitě Temelín umístit nové jaderné bloky. Jedná se o bod 23. Rozhodnutí Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) z 22. října 2014, č.j. SÚJB/OLNZ/22296/2014.

    Základním požadavkem při řešení této významné zakázky je zajišťovat nepřetržitou registraci kvalitních seismologických dat, protože výpadky v měření, případně nižší kvalita dat znehodnocuje celou dlouhou datovou řadu. Z tohoto důvodu je nezbytné zakoupit pro modernizaci přístrojového vybavení stanic seismologické sítě JE Temelín kvalitní seismologické aparatury a snímače, které by se vyznačovaly nejen vysokou spolehlivostí, ale také i kompatibilitou s již nainstalovanými aparaturami na seismologických stanicích sítě JE Dukovany i na dalších stanicích provozovaných Ústavem fyziky Země. Zakoupení zařízení jiných technických parametrů pro stanice sítě JE Temelín by mělo za následek neslučitelnost s již nainstalovaným vybavením stanic sítě JE Dukovany, znamenalo by nepřiměřené technické obtíže při provozu a problémy při zpracování dat. Stejné vybavení zároveň umožní odběrateli výsledků seismologického monitorování JE Temelín i Dukovany, kterým je v obou případech ČEZ a.s., srovnávání výsledků měření a zlepší pozici ČEZ a.s. při jednání se zahraničními odborníky na seismologické monitorování jaderných elektráren.

    Z tohoto důvodu plánuje ÚFZ zakoupit v roce 2015 pro registraci seismologických dat na stanicích JE Temelín seismologické aparatury typu Quanterra Q330S a snímače typu Sercel L4C-3D.

    V případě aparatury Quanterra se jedná o speciální registrační zařízení se 24 bitovým A/D převodníkem, vzorkovací rychlostí do 500 vzorků/s, vybavené časovou základnou řízenou GPS a schopností pracovat v teplotním rozsahu -20 až +70 °C. Celkem by mělo být zakoupeno 6 ks těchto aparatur, přičemž 5 aparatur (4 tříkanálové a 1 šesti kanálová) bude využito pro seismologickou síť JE Temelín a jedna aparatura (tříkanálová) pro řešení projektu velké infrastruktury (zakázka 2508). Aparatura pro projekt velkých infrastruktur je určena pro modernizaci přístrojového vybavení jedné ze stanic sítě Monet, která je určena k monitorování seismicity střední a severní Moravy. Data naměřená stanicemi sítě Monet jsou mimo jiné také využívána při vyhodnocování registrací seismologické sítě JE Dukovany.

    Seismologická aparatura typu Quanterra je speciální zařízení, které se v České republice nevyrábí. Dodavatelem a zároveň výrobcem je firma Kinemetrics Inc., USA. V tomto případě není možné oslovit jiného dodavatele vzhledem k požadavku kompatibility s již stávajícími používanými zařízeními.

    Vzhledem k požadavku, aby stanice monitorující obě naše jaderné elektrárny byly vybaveny jednotnou instrumentací, plánuje ÚFZ pro snímání pohybů půdy zakoupit snímače typu Sercel L4C-3D. Celkem by mělo být zakoupeno 7 kusů těchto snímačů, přičemž 5 kusů bude využito pro seismologickou síť JE Temelín a dva opět pro řešení projektu velké infrastruktury. Seismometr je speciální zařízení, které se vyrábí v malých sériích pro provozovatele seismologických monitorovacích stanic. Dodavatelem a zároveň výrobcem uvedeného typu seismometru je firma Sercel, Texas, USA.

    Spolehlivost vybraného seismologického monitorovacího zařízení byla prověřena dlouholetým užíváním nejen Ústavem fyziky Země, ale i celou řadou renomovaných institucí zabývajících se seismologickým měřením jak v USA, tak i v Evropě (např. Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik, Wien; Istituto Nazionale di Geofysica e Vulcanologia, Roma; GeoForschungsZentrum, Potsdam apod.)


    Shrnutí:

    1. Oslovení těchto dodavatelů je dáno:

    - požadavkem na identické přístrojové vybavení obou seismologických sítí, určených pro monitorování našich jaderných elektráren Temelín i Dukovany (síť Dukovany je již těmito přístroji vybavená). Toto umožní mimo jiné i porovnávání výsledků z obou seismologických sítí (stejný odběratel prací u obou sítí).

    - zakoupení zařízení jiných technických parametrů pro stanice sítě JE Temelín by mělo za následek neslučitelnost s již nainstalovaným vybavením ostatních seismologických stanic, provozovaných ÚFZ a znamenalo by nepřiměřené technické obtíže při provozu a problémy při zpracování dat.
  • Režim veřejné zakázky: podlimitní
  • Předpokládaná hodnota: 3 500 000 Kč bez DPH

Zadavatel

  • Úřední název: Masarykova univerzita
  • IČO: 00216224
  • Poštovní adresa:
    Žerotínovo nám. 9
    601 77 Brno
  • Název oddělení: Přírodovědecká fakulta
  • Id profilu zadavatele ve VVZ: 60052494

Adresa kontaktního místa

Nabídky, resp. žádosti o účast podávat na:
Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta
Kotlářská 267/2, 611 37 Brno

Kontakt

Části veřejné zakázky

Zadávací dokumentace

Vysvětlení, doplnění, změny zadávací dokumentace

Veřejné dokumenty

Formuláře

URL odkazy