Přijatá zpráva - vysvětlení, doplnění, změna dokumentace

Zadávací řízení Technický dozor investora pro rekonstrukci poslucháren PrF
Odesílatel Roman Novotný
Organizace odesílatele Masarykova univerzita [IČO: 00216224]
Příjemce Všichni (včetně veřejnosti)
Datum 04.10.2018 10:39:31
Číslo jednací ve SpSl MU-ZAK/101493/2018/743067/RMU-10
ID ve SpSl 918007
Předmět Vysvětlení / Doplnění / Změna zadávací dokumentace

Vážení,

v reakci na níže položené dotazy k zadávací dokumentaci poskytujeme následující vysvětlení.

Dotazy:

(...) Konkrétně se jedná postup zadavatele v rámci čl. III odst. 2 ZD - "nabídne-li dodavatel jako nabídkovou cenu částku, která je nižší než zadavatelem stanovená minimálně přípustná nabídková cena, bude pro účely hodnocení jeho nabídky použita minimálně přípustná nabídková cena".

1. Prosíme o specifikaci minimálně přípustné nabídkové ceny resp. o odkaz, kde ji lze na profilu zadavatele nalézt.

2. Zadávání veřejných zakázek se má řídit zejména klíčovým principem, a to vynakládání veřejných prostředků hospodárným způsobem. Pokud nemohou dodavatelé nabízet svobodně nižší cenu, než limitně stanovenou, de facto to popírá výše naznačený princip o hospodárném vynakládání veřejných prostředků. Stanovení minimálně přípustné nabídkové ceny současně omezuje volnou soutěž dodavatelů. Žádáme o vysvětlení tohoto postupu zadavatele.

Odpověď zadavatele:

1. Minimálně přípustná nabídková cena je vymezena ve vzoru pro zpracování Cenové části nabídky, který však nedopatřením nebyl přiložen k zadávací dokumentaci. Tímto to napravujeme a vzor pro zpracování Cenové části nabídky přikládáme k této zprávě.

2. Dodavatelé mohou nabízet nabídkovou cenu svobodně – jen maximální výše je ultimativně omezena. Interval 500.000,- Kč bez DPH až 1.000.000,- Kč bez DPH, resp. tedy jeho spodní hranice, je relevantní pro hodnocení. Zadavatel tím motivuje dodavatele k odlišení se jinak než nabídkovou cenou – a to prostřednictvím kvalitativních kritérií, která jsou v zadávacích podmínkách uvedena. Vymezení intervalu pro hodnocení nabídkové ceny je nástroj, který jednoznačně podporuje hospodárné vynakládání veřejných prostředků, podobně jako možnost vyloučit dodavatele pro mimořádně nízkou nabídkovou cenu. Zadavatel si je vědom toho, že činnost technického dozoru je mimořádně náročná; často má rozhodující vliv na to, zda se vlastní realizace stavební zakázky vydaří či nikoli. V této rovině je výběr kvalitního technického dozoru to nejhospodárnější, co může zadavatel v rámci výstavbového projektu učinit. Proto vyžaduje kvalitu, motivuje dodavatele k jejímu nabídnutí, a to za odpovídající nabídkovou cenu. V této souvislosti zadavatel uzavírá, že i z hlediska ZZVZ se jedná o zákonný postup – v § 116 odst. 4 ZZVZ je zadavateli dokonce umožněno stanovit pevnou cenu a hodnotit pouze kvalitu nabízeného plnění.

S pozdravem,

Mgr. Roman Novotný
Manažer veřejných zakázek

Masarykova univerzita | Rektorát | Odbor veřejných zakázek
A: Žerotínovo nám. 617/9 | 601 77 Brno
T: +420 549 49 5929 / + 420 730 804 554
E: novotny@rect.muni.cz | W: http://ovz.rect.muni.cz/


Přílohy
- 06_PrF_TDI_poslucharny_Cenova_cast_FINAL.docx (60.26 KB)