Přijatá zpráva - vysvětlení, doplnění, změna dokumentace

Zadávací řízení Rekonstrukce bloku A2 – dodavatel stavby
Odesílatel Martin Ondroušek
Organizace odesílatele Masarykova univerzita [IČO: 00216224]
Příjemce Všichni (včetně veřejnosti)
Datum 16.10.2019 13:42:47
Číslo jednací ve SpSl MU-ZAK/178815/2019/1013146/RMU-13
ID ve SpSl 1299674
Předmět Re: Žádost o vysvětlení zadávací dokumentace

Na základě žádosti dodavatele poskytujeme v souladu s § 98 zákona o zadávání veřejných zakázek níže uvedené vysvětlení zadávací dokumentace.

Znění žádosti:

Dotaz č. 1:
Zadavatel v návrhu SoD (článek VIII.) uvádí, že zhotovitel poskytuje záruku za jakost Díla do uplynutí 60 měsíců. Žádáme zadavatele o to, aby ustanovení čl. VIII. doplnil tak, že Pro výrobky a zařízení, na něž poskytuje výrobce záruku kratší, platí záruka výrobce, minimálně však 24 měsíců. Seznam výrobků a zařízení s kratší záruční dobou předá dodavatel při celkovém předání díla.

Dotaz č. 2:
Ve smlouvě o dílo, článek IX, odst. IX.2., který se týká pojištění zhotovitele, v bodu IX.2)a, bod 4 uvádí, že spoluúčast Zhotovitele má být max. 20.000,- Kč a u pojištění dle IX.2.b) bod 4 že má být spoluúčast max. 10.000,- Kč. Takto nastavené výše spoluúčastí jsou zbytečně nízké, žádáme zadavatele, aby omezení výše spoluúčastí ze smlouvy vypustil.

Dotaz č. 3:
Žádáme zadavatele, aby upravil – snížil nepřiměřeně vysoké smluvní pokuty, uvedené v čl. X. smlouvy o dílo.

Dotaz č. 4:
Žádáme ve vztahu k odst. III.7.b) smlouvy o dílo, který stanoví, že „Zhotovitel bere dále na vědomí, že provádění Díla bude na Staveništi probíhat za souběžného poskytování dodávek či služeb dalšími dodavateli Objednatele. Ke dni uzavření Smlouvy je známo, že dalšími dodavateli Objednatel budou zejména dodavatelé interiérového vybavení.“ o vyjasnění, o které další dodavatele se jedná.

Vysvětlení zadavatele:

Ad dotaz č. 1:
Zadavatel trvá na záruce za jakost celého díla v délce 60 měsíců, neboť je přesvědčen, že součástí předmětu díla jsou výrobky a zařízení, u nichž je záruční doba v této délce běžným standardem, jsou-li použity výrobky a zařízení náležité kvality.

Ad dotaz č. 2:
Zadavatel na maximálních spoluúčastech zhotovitele při pojistných událostech trvá, a to z důvodu omezení rizika neuhrazení spoluúčasti ze strany zhotovitele. Zadavatel v této souvislosti připomíná, že pojištění dle požadovaných parametrů nemusí účastníci zadávacího řízení dokládat v nabídce. Vítězný dodavatel však musí v souladu s ust. IX. 2) c) smlouvy předložit zadavateli návrh pojistné smlouvy (nebo certifikáty k dříve uzavřeným smlouvám) bezodkladně po nabytí účinnosti smlouvy a doklad o uzavření pojištění pak nejpozději při převzetí staveniště.

Ad dotaz č. 3:
Zadavatel nepovažuje smluvní pokuty za nepřiměřeně vysoké, smluvní pokuty v této výši jsou u obdobných zakázek běžné. Zadavatel stanovil výši smluvních pokut zejména s ohledem na skutečnost, že při prodlení zhotovitele dojde ke značným finančním škodám zadavatele v souvislosti s nemožností včas provozovat vysokoškolské koleje. Kromě toho je výše smluvních pokut z titulu prodlení s dokončením díla a odstranění vad díla omezena na maximální výši 10 % z ceny díla.

Ad dotaz č. 4:
Zadavateli je nyní známo, že souběžně se stavebními pracemi bude probíhat plnění dodavatele interiérového vybavení. O eventuálních dalších přímých dodavatelích bude zadavatel informovat zhotovitele na kontrolních dnech stavby.

S pozdravem
Martin Ondroušek
Odbor veřejných zakázek
Masarykova univerzita