Přijatá zpráva - vysvětlení, doplnění, změna dokumentace

Zadávací řízení RI 1901/CP 1955 Plně automatický skladovací systém
Odesílatel Martin Ondroušek
Organizace odesílatele Masarykova univerzita [IČO: 00216224]
Příjemce Všichni (včetně veřejnosti)
Datum 13.02.2020 17:18:37
Číslo jednací ve SpSl MU-ZAK/235356/2019/1070242/RMU-28
ID ve SpSl 1412402
Předmět Re: Žádost o vysvětlení zadávací dokumentace

Na základě žádosti dodavatele poskytujeme v souladu s § 98 zákona o zadávání veřejných zakázek níže uvedené vysvětlení zadávací dokumentace.

Znění žádosti:

1. Na str.1 , Požadavky objednatele, je uvedeno: Cílem zakázky je získat skladovací systém…“napojený na venkovní zásobníky pro dodávku kapalného dusíku pro automatické doplňování skladovacího systému„. Vzhledem ke konzultaci 4.2.2020 na místě a Půdorysu BB2S101 jsou přípojné místa v místnosti kryobanky.
Dotaz1: Kde je tedy přípojné místo skladovacího systému, u zásobníku nebo v místnosti kryoskladu?

2. Přípojné místo nakreslené v Půdorysu BB2S101 neuvádí specifikaci.
Dotaz2.1: Jaká je specifikace přípojného místa (typ a světlost ventilu, závity apod..) a přesné umístění v prostoru(kóty)?
Z normativních a legislativních důvodů předpokládáme, že dusíkové hospodářství (zdroje, rozvod atd) bude posuzováno jako sestava opatřená dokumentací (výkresová část a technická zpráva). V zadávací dokumentaci není.
Dotaz2.2: Můžeme do této dokumentace nahlédnout?
Dotaz2.3: Připojení spotřebičů z přípojného místa bude samostatná tlaková sekce a vyhrazené plynové zařízení, bude se posuzovat jako součást výše zmíněné sestavy?
Dotaz2.4: Je tomuto přípojnému místu předřazen separátor plynné fáze, nebo se odpar realizovaný v rozvodu vypouští přes skladovací systém?
Dotaz2.5: Je přípojné potrubí od venkovního zásobníku, na kterém je přípojné místo, automaticky uzavíráno na zdroji v případě havárie?

3. V posledním bodu požadavků na str. 1 je uvedeno: „umístěný v chráněné místnosti č. 2S101 – Kryobanka, kde se vytvoří a následně trvale udržuje snížené procento kyslíku na hodnotu do 15,2 %“.
Během konzultace zástupci objednatele potvrdili trvalou koncentraci 15,2obj%O2 v atmosféře kryoskladu. Je to věc v oblasti kryoskladování ojedinělá – není znám jediný kryosklad v ČR a střední Evropě, který by trvalou koncentraci 15,2obj%O2 v atmosféře provozoval - a je to v rozporu s našimi 20letými praktickými zkušenostmi a odbornými znalostmi, doporučením EIGA, ČATP a údaji v manuálech výrobců kryogenních zařízení.
Dotaz3.1: Je v místnosti kryoskladu sklad hořlavin nebo požární riziko?
Dotaz3.2.: Můžeme se dozvědět podrobnosti o zabezpečení prostředí během montáže, provozu, servisu a případných haváriích? Můžeme se dozvědět podrobnosti o měření kyslíku a parametrech vzduchotechnického systému?
Dotaz3.3.: Od kterého okamžiku spustíte trvalou koncentraci 15,2obj%O2 v atmosféře? Bude montáž, zkušební provoz a zkoušky v tomto prostředí?
Dotaz3.4: Je vypracována analýza rizik z pohledu celé technologie a obzvláště z pohledu, že se jedná o kryogenní sklad s otevřeným zdrojem dusíku, z hlediska ventilace a regulace obsahu kyslíku a posouzeny následky selhání regulace, nebo technologie, nebo chování celku v případě havárie skladovacího zařízení a úniku většího množství kapalného či plynného dusíku? Pokud ano, můžeme do této analýzy nahlédnout, abychom mohli kvalifikovaně rozhodnout, zda je námi nabízené zařízení vůbec vhodné do tohoto typu prostředí?

4. K parametru Plná automatizace.
Dotaz4.1: Má systém obsahovat externí transportní systém s centrální vstupní a výstupní stanicí pro přepravu SBS boxů k jednotlivým skladovacím jednotkám?
Dotaz4.2: Můžete upřesnit požadavky na plnou automatizaci, kromě již zmíněného cherry-picking?

5. V odůvodnění parametru Aktivní chlazení uvádíte: … „skládající se z nádoby s dvojitými stěnami z inertního chemicky odolného materiálu s tlakově upraveným meziprostorem“
Dotaz5.1: Máte tím na mysli, že v meziprostoru je vakuum?

6. V parametru Maximální spotřeba Skladovacího systému dělíte spotřebu na statickou a dynamickou. Při statickém provozu uvádíte maximální hodnotu 150l kapalného dusíku/24hod. U Dynamického provozu maximální hodnotu neuvádíte.
Dotaz6.1: Jaká je maximální spotřeba Dynamického provozu?
Dále uvádíte „Spotřeba Skladovacího systému bude měřena včetně ztrát vzniklých při vedení média potrubím od zásobníku ke Skladovacímu systému. Při vyšší kapacitě Skladovacího systému bude spotřeba přepočítána k poměru vůči Skladovacímu systému dle stanovených minimálních požadavků na kapacitu systému“.
Dotaz6.2: Předchozí citace se vztahuje na oba provozy, statický i dynamický?
Dotaz6.3: Je uvedená max. spotřeba statického provozu 150l/24hod a dosud neznámá max. dynamická spotřeba včetně ztrát od zásobníku k odběrnému místu?
Dotaz6.4: Jak jsou definovány tyto ztráty a jakým způsobem jsou stanoveny (odpar kapaliny) v rozvodu od zásobníku k plnícímu místu? Pokud jsou již známy, jaké jsou jejich hodnoty, to je např. ztráta při provozu rozvodu, ztráta prochlazením teplého rozvodu a ztráta zůstatku kapaliny v rozvodu po ukončení odběru nenásleduje-li další odběr?
Dotaz6.5: Ke které položce se započítává ztráta z dekomprese (to je odpar v důsledku změny tlaku venkovního zásobníku na 0bar ve skladovacím systému)?

7. V parametru IT požadavky uvádíte „upgrade (po celou dobu životnosti Skladovacího systému; zahrnuto v Nabídkové ceně)“.
Dotaz7.1: Můžete definovat konkrétně, jaká je minimální přijatelná doba životnosti Skladovacího systému?

Odpovědi zadavatele:

Ad dotaz 1:
Přípojná místa jsou v místnosti kryoskladu (místnost č. 2S101), bude jich tam připraveno celkem 12.

Ad dotaz 2.1:
Ventil Herose 01420, DN10, s výstupem opatřeným vnitřním závitem 1/2“. Umístění vývodů s uzávěry je součástí PD.

Ad dotaz 2.2:
Na základě odpovědi na dotaz 2.1 bude kapalný dusík dodáván do systému technickým řešením specifikovaným v technické dokumentaci k veřejné zakázce s názvem „RCX 1910 Dodávky kapalného dusíku pro pavilony A29SB a A29“ uveřejněné na profilu zadavatele zde: https://zakazky.muni.cz/vz00005577.

Ad dotaz 2.3:
Připojení spotřebičů je součástí dodávky skladovacího systému. Jeho řešení je na dodavateli.

Ad dotaz 2.4:
Do systému bude zapojen separátor plynné fáze.

Ad dotaz 2.5:
Ano.

Ad dotaz 3.1:
Předpokládáme, že „kryoskladem“ myslíte místnost s názvem Kryobanka (místnost č. 2S101). V Kryobance se nenachází sklad hořlavin. Vycházíme z faktu, že „Stupeň požární bezpečnosti“ je základním ukazatelem míry požárního rizika daného požárního úseku. Místnost Kryobanky spadá do požárního úseku, který se řadí do III. stupně požární bezpečnosti.

Ad dotaz 3.2:
Předpokládáme, že máte na mysli ve spojitosti s koncentrací O2 ve vzduchu. Prostředí je během montáže, provozu i servisu zabezpečeno automatikou, tedy běží v autonomním režimu. Parametry vzduchu jsou „on-line“ sledovány s několikanásobným zálohováním čidel a pro případ havárie nebo přiblížení k limitním hodnotám parametrů vzduchu, jsou automaticky vyvolány příslušné provozní režimy, v případě havárie havarijní režimy. Měření kyslíku probíhá dvěma sadami na sobě nezávislých detektorů kyslíku. První sada detektorů (součást systému HYPOXIA-PROTECTION) obsahuje 4 detektory kyslíku, které jsou rovnoměrně rozmístěny po obvodu místnosti č. 2S101 – Kryobanka. Pomocí těchto detektorů je ovládán systém HYPOXIA-PROTECTION, který automaticky udržuje koncentraci kyslíku v rozmezí 14,8-15,2%. V případě poklesu na 14,5% O2 systém spouští první úroveň výstrahy. Uvnitř i vně místnosti 2S101 – Kryobanka jsou umístěny bezpečnostní majáky a zobrazovací tabla, které informují obsluhu o momentální koncentraci kyslíku. Druhá sada detektorů taktéž monitoruje koncentraci kyslíku a v případě havárie spouští havarijní větrání.

Ad dotaz 3.3:
Montáž v hypoxickém prostředí probíhat nebude. Vzhledem k doložené zdravotní nezávadnosti koncentrace kyslíku na úrovni 15% bude zkušební provoz, zkoušky a servis probíhat v hypoxickém prostředí.


Ad dotaz 3.4:
Na vaše interní posouzení vhodnosti zařízení do tohoto typu prostředí z hlediska hypoxického prostředí má jiný než standardní vliv pouze jiná koncentrace kyslíku než je běžné v této nadmořské výšce. Tedy jinak řečeno, vaše zařízení by se nacházelo ve standardní budově, pouze je zde snížen obsah kyslíku. Ve svém dotazu ale popisujete havárii. V případě havárie čehokoliv (například zahoření, úniku dusíku, úniku kyslíku, potopy, úderu blesku atd.) se jedná o stav, který nerozhoduje o tom, zda je zařízení vhodné do prostředí, ve kterém se bude Vámi nabízené zařízení standardně nacházet. Z hlediska provozu, bezpečnosti, havárie atd. byla budova včetně tohoto typu zařízení navržena autorizovaným generálním projektantem a schválena příslušnými orgány a úřady.

Ad dotaz 4.1:
Systém musí být schopen vydat SBS box s jednotlivými kryotubami, které jsou uloženy na různých místech skladovacího systému.

Ad dotaz 4.2:
Plná automatizace = cherrypicking, tzn. schopnost systému přemísťovat jednotlivé kryotuby stejně jako pracovat s SBS boxy.

Ad dotaz 5:
Ano.

Ad dotaz 6.1:
Maximální spotřeba při dynamickém provozu není stanovena, spotřebu uvede dodavatel. Spotřeba bude následně ověřena testem.

Ad dotaz 6.2:
Ano.

Ad dotaz 6.3:
Spotřeba skladovacího systému bude měřena včetně ztrát vzniklých při vedení média potrubím od zásobníku ke skladovacímu systému.

Ad dotaz 6.4:
Ztráty zatím nejsou známy. Nyní probíhá instalace systému rozvodů kapalného dusíku, ztráty budou známy po provedení komplexních zkoušek stavby. Kompletní skladovací systém bude testován po naskladnění a teplotní stabilizaci kompletního skladovacího systému dle požadavků objednatele. Bude sledována spotřeba kapalného dusíku při provozu (aktivním chlazení) po dobu 72 hodin. V případě více nádob budou kryotuby umístěny poměrově ve všech nádobách skladovacího systému.

Ad dotaz 6.5:
Viz odpověď na dotaz 6.3.

Ad dotaz 7:
Minimální dobu životnosti skladovacího systému uvede dodavatel skladovacího systému.

S pozdravem
Martin Ondroušek
Odbor veřejných zakázek
Masarykova univerzita