Přijatá zpráva - vysvětlení, doplnění, změna dokumentace

Zadávací řízení RECETOX – integrace a rekonstrukce objektu D30 – generální dodavatel stavby
Odesílatel Martin Ondroušek
Organizace odesílatele Masarykova univerzita [IČO: 00216224]
Příjemce Všichni (včetně veřejnosti)
Datum 29.07.2022 23:44:26
Číslo jednací ve SpSl MU-ZAK/157904/2022/1754088/RMU-26
ID ve SpSl 2702019
Předmět Re: Žádost o vysvětlení zadávací dokumentace

Na základě žádosti dodavatele provádíme v souladu s § 99 zákona o zadávání veřejných zakázek níže uvedenou změnu zadávací dokumentace.

Znění žádosti:

Dovolujeme si zadavatele požádat o vysvětlení zadávací dokumentace, resp. o přehodnocení požadavků na kvalifikaci dodavatele pro výše uvedenou veřejnou zakázku.

Ve formuláři nabídky, který obsahuje předvyplněné požadavky zadavatele, kterými je podmiňována účast dodavatelů v zadávacím řízení, je obsažen požadavek v rámci technické kvalifikace – referenční zakázky na to, aby dodavatel prokázal jednu zakázku na jakoukoli stavbu v jakékoli hodnotě realizovanou dle mezinárodního smluvního standardu Žlutý FIDIC nebo Stříbrný FIDIC.

Dále je v rámci technické kvalifikace – zástupce zhotovitele požadováno, aby zástupce zhotovitel byl držitelem certifikátu FIDIC České asociace konzultačních inženýrů (CACE) a měl alespoň 1 referenční zkušenost na stavební zakázce v pozici Zástupce zhotovitele ve smyslu mezinárodního smluvního standardu FIDIC, který splňuje požadavek, že se jednak jednalo se o novostavbu nebo rekonstrukci budovy nebo inženýrského díla spadající do „SEKCE 1 – BUDOVY“ nebo „SEKCE 2 – INŽENÝRSKÁ DÍLA“ Klasifikace CZ-CC účinné od 1. 1. 2019 v hodnotě alespoň 30 000 000,- Kč bez DPH a že byla dokončena v posledních 7 letech od zahájení zadávacího řízení.

Domníváme se, že tyto požadavky odporují zásadě přiměřenosti a zákazu diskriminace. Dle našeho názoru nejsou odůvodněny samotným předmětem veřejné zakázky a důsledkem by mohlo být, že podstatným způsobem zbytečně zúží okruh potenciálních dodavatelů, kteří by se mohli ucházet o veřejnou zakázku. Z velké skupiny dodavatelů, kteří provádějí odpovídající předmět veřejné zakázky s využitím i jiných smluvních podmínek, než je FIDIC, zůstanou ve hře jen ti, kteří v minulosti poskytovali plnění s využitím pouze těchto smluvních podmínek, což dle našeho názoru v důsledku není pro realizaci podstatné. I realizace stavebních prací s využitím jiných smluvních podmínek může být z technického pohledu stejně náročná. I jiní dodavatelé, než kteří mají zkušenosti se stavbou realizovanou dle mezinárodního smluvního standardu FIDIC, mohou být způsobilí poskytnout požadované plnění, přesto se nebudou moci ucházet o veřejnou zakázku, neboť zadavatel vymezil nepřiměřenou podmínku. Dovolujeme si zadavatele požádat, aby ještě jednou zvážil nutnost daného kvalifikačního požadavku s jeho omezujícím charakterem ve vztahu k okruhu potenciálních dodavatelů schopných provést předmět plnění veřejné zakázky, neboť účelem nastavení kvalifikace není zvýhodnění či znevýhodnění některých dodavatelů, nýbrž otevření hospodářské soutěže dodavatelům způsobilým poskytnout požadované plnění.

Změna zadávací dokumentace:

Zadavatel po zralé úvaze vypouští z technické kvalifikace všechny požadavky na FIDIC, aby rozptýlil jakékoli spekulace o případné nepřiměřené podmínce účasti.

Zadavatel současně nahrazuje požadavky na reference FIDIC standardním požadavkem na referenční stavby.

Změny jsou zapracovány do nového formuláře nabídky, který je přílohou této zprávy.

V důsledku uvedené změny zadávací dokumentace zadavatel prodlužuje lhůtu pro podávání nabídek do 16. 9. 2022 do 10:00 h.


Přílohy
- PrirF_Rekonstrukce a integrace objektu INBIT_GDS_Formular_nabidky_upraveno.docx (97.23 KB)